Kosten her i Costa Rica er jo ikke helt som i DK. Dette skyldes både at folk ikke har så mange penge til mad her, som vi har i DK. Derudover er det også andre råvarer der er tilgængelige, som ris og bønner i stedet for kartofler (kan dog forefindes, men serveres ikke som i DK, oftest som pommes frites). Som jeg har været vant til de sidste par år, skal jeg også selv kokkerere her. Det kan være lidt svært når man ikke kan finde det på hylderne, som man plejer. Når man heller ikke kan læse og forstå hvad der står på dåsen/glasset/kartonen kan det være lidt af en udfordring at handle. Så den første måneds tid her lavede jeg stort set ikke aftensmad...jeg kan faktisk ikke rigtig huske hvad jeg spiste, hmm! Da jeg ligeså stille har lært hvad de lokale spiser og hvad jeg har af muligheder, er jeg begyndt at lave mad, eller det der ligner. Mine kolleger spiser som regel ikke morgenmad, og hvis de gør spiser de allerhøjst lidt brød. Jeg starter altid dagen med en portion müsli, ellers kan jeg slet ikke fungere og arbejde. Til pausen klokken 9 spiser de kiks eller brød, mens jeg spiser en blomme og et æble. Til gengæld spiser de varm middagsmad, bestående af ris, bønner, kød og grønt. Det er lidt sjovt
når de spiser, for der er altid én der deler et eller andet med de andre ved bordet, det kan være en tomat, noget salat, eller kiks til dessert. Så sidder de rigtig der og leger bytte-bytte-købmand, mens jeg tygger mig igennem min sandwich, der er lidt svær at dele ud af ;o) Derudover spiser jeg endnu et æble og en blomme. Af og til tilbyder de mig noget af det de deler ud af, men jeg forventer det bestemt ikke, da jeg jo ikke deler med dem. Jeg har dog haft kage med 2 gange, for at råde bod på det. Til aften spiser nogle af pigerne varm mad og ellers får de brød og kaffe. Her tager jeg jo så revanche og kaster mig over gryderne. Dog spiser jeg som regel en kiks eller to, når jeg kommer fra arbejde, for lige at tage den værste sult. Man kan få så mange forskellige slags kiks her i CR, det er helt vildt. Den ene slags er mere sød og syntetisk end den anden og alle er portionspakket. Det vil sige at man køber en pakke kiks, der indeholder en masse små pakker kiks med 4-6 kiks i hver, hvilket er ganske praktisk til vores weekendture. Jeg har valgt at holde mig til 3-4 forskellige varianter; Oreo (chokoladekiks med vaniliecreme), Soda (almindelige hvide hvede kiks, uden salt), Avena (en lidt grovere kiks med rosiner) og så en ”fiber”-kiks med honning, jeg ikke lige har på lager nu. Grunden til a
t jeg skriver ”fiber” er fordi det altid er fremhævet på pakkerne, hvis brødet eller kiksene indeholder fiber, da man næsten kun kan få hvidt brød og ”sukker”-kiks. Og med fiber mener de her, at det er en smule groft, for det kommer slet ikke i nærheden af grovkiks eller grovbrød. Det brød jeg køber til mine sandwich er med multikorn og det groveste jeg kunne finde hos købmanden. Det er dog stadig meget blødt og hvidt, så må kompensere ved at bruge light-mayonaise, light kalkunpålæg og light ost (det er ligefør min madpakke kan svæve, så let er den ;o). Nå, men vi kom til aftensmaden...som jeg som regel spiser ved en 18-19 tiden. Jeg har spist en del salat, bestående af oliven, avocado, tomat og palmito (indmanden af en palme). Det er jeg dog gået lidt fra igen, da det er lidt svært med grøntsagerne, da de jo skal spises inden for en vis tid....og det er ikke altid jeg helt ved hvilke dage jeg er hjemme til aftensmad. Jeg har fået serveret stegt banan et par af stederne jeg har været på besøg, så nu har jeg selv købt nogle bananer (platinos), da de simpelthen er mums! Derudover koger jeg mig lidt ris, som jeg pepper op med bønnemos. Ris er jo let, lækkert og ikke at forglemme...billigt! Jeg kan godt lide bønner, men da jeg ikke har en trykkoger, som man bruger til at koge
bønner i, køber jeg i stedet moste bønner på dåse. Denne herlige mos rører jeg så i mine ris og tilsætter evt et æg eller tun, alt efter appetit og hvad jeg har på lager (jeg ved godt ris med bønnemos ligner noget der HAR været gennem fordøjelsessystemet, men er altså lækkert). Så dagens ret den seneste uges tid har været følgende; Ris m/bønemos, æg og tun, samt stegte platinos! Jeg skrev på msn med en kammerat tidligere i dag og fortalte jeg var ved at koge bønner og stege bananer....da jeg havde skrevet det kom jeg til at tænke over hvor bambus-hytte-agtigt det lød :o) Men er altså en ganske herlige spise, så kommer menuen nok til at bestå af et stykke tid endnu. Jeg får selvfølgelig også andet mad, da jeg jo ofte besøger pigerne fra arbejde eller når jeg en gang imellem spiser nede i byen. Jeg vil også gerne i gang med at lave noget med kød, da det ikke er så dyrt og kvaliteten lader til at være ganske god. Jeg lavede jo min første HELT hjemmelavede lasagne i lørdags, så har givet mig mod på at kaste mig ud i lidt finere madlavning :o) Buen provecho (velbekomme)!